Menu Content

Pressemelding St. Sunnivakonserten, bokmål

Vokalkvartetten Smyr består av Kristin Eidhamar Næss, Ingvild Drønnen, Anne Birte Bjørdal Hanken og Gunhild Marie Roald, alle fra Ålesund. Etter flere møter med øya Selja og den værharde naturen ved Stadt, har de fire sangerne jobbet frem en konsert som spinner rundt historien om St. Sunniva.

Dette stoffet har blitt til til platen med samme navn, som ble lansert på det norske markedet i 2003. Komposisjoner og tekster er skrevet i kvartettens egne rekker. Fire kvinnestemmer målbærer nakent og alene den vakre Sunnivalegenden med piskende vestlandsstorm, intense bønner, jevne åretak, dans rundt bålet og rødmende kvelder...

I det nådeløse kystlandskapet fant den irske prinsessen Sunniva sin hvile. Det fortelles at hun var en skjønnhet, uimotståelig for vikinghøvdingen som ville erobre kvinnen og hennes irske trone. Men hun var standhaftig. Med voldsomt mot og gudfryktighet gav hun seg hen til det veldige havet. I spissen for et følge av kvinner, menn og barn, kom hun omsider i land blant våre vestlige knauser og knatter.

Denne kvinnen har vært til stor inspirasjon for de fire vestlandsjentene, som alle har et sterkt forhold til høy sjø og salt havluft. De har fulgt hennes spor inn i gamle, katolske bønner, og latt naturen fortelle sine egne historier om livet hun kan ha levd der ute. Legenden ender med at fjellet raser sammen over det irske følget, og at Sunniva senere ble funnet uskadd og uberørt, som om hun etter flere år lå og sov inne i grotten. Den mystiske og hellige dåmen over hennes person gjorde henne til helgen, den ene kvinnen blant våre norske helgenskikkelser. Selja har vært pilegrimssted de siste tusen år.

Gjennom verket St. Sunniva har Smyr skapt et unikt tonespråk i overgangene mellom norsk folkemusikk, gregoriansk kirkemusikk og jazz. Der er lite å se av selve Sunnivalegenden i tekstmaterialet, men i fabuleringen rundt hverdagshendinger og naturstemninger, dramatiske værforandringer og katolsk bønneliv vokser musikken frem. Kvartetten gjenskaper lyden av skumtoppene på det opprørte havet og av kilden som sies å ha helbredende kraft. De bærer frem bønner i kjente tekster som Ave Maria og Pater noster. De maler den veldige visjonen av Hellige menn og kvinner som i tusentall vandrer over himmelhvelven.

Kristin Eidhamar Næss jobber som kantor i Malvik kirke utenfor Trondheim. Hun er utdannet fra Norges Musikkhøgskole i Oslo, med orgel og kordireksjon som hovedemne. I tillegg til klassisk skolering har hun studert folkemusikk ved Raulandsakademiet og kveding hos Sondre Bratland.

 

Anne Birte Bjørdal Hanken er bosatt i Ålesund hvor hun er gründer for kaffebrenneriet JACU og underviser på Borgund Folkehøgskole. Hun er utdannet produktdesigner og faglærer fra høgskolen i Akershus. Hun har tidligere vært medlem i Ålesund kammerkor og - solistkor, samt vokalensemblet Ginnungagap i Oslo.

 

Ingvild Drønnen er bosatt i Trondheim, hvor hun for tiden studerer for å bli medisinsk sekretær, etter mange år som butikkleder og -medarbeider i Skoringen. Hun har både klassisk og jazzrettet skolering og erfaring, blant annet fra musikklinja ved Fagerlia videregående skole i Ålesund og fra Viken folkehøgskole.

 

Gunhild Marie Roald er ansatt som doktorgradsstipendiat i rådgivningsvitenskap ved NTNU i Trondheim, og har tidligere jobbet i Kirkens Bymisjon og Kirkelig Fellesråd. Hun har turnert i to år med enmannsforestillingen "Irsk reise" og vært medlem i koret SKRUK. Hun er vokalist i duoen To Møre.